mathildatanzania.blogg.se

I Augusti 2013 ska jag packa mina väskor och flytta till Tanzania och vid min sida kommer jag ha en av mina bästa vänner, Hanna. Där kommer jag plugga Swahili och praktisera på ett barnhem. På denna blogg kommer du följa mig och mitt nya liv i bergen i Tanzania, från dag 1 ända in i slutet!

Sista dagarna på SEKOMU!

Kategori: Allmänt

Sorry för dålig uppdatering, men har haft lite fullt upp, eller ja.. fullt upp på afrikanskt vis. haha! I måndags hade vi vår första examination, vilket var pjäsen. Det gick faktiskt jätte bra, inget gick snett! Och igår hade vi både muntliga på förmiddagen och skriftliga på eftermiddagen. Var as nervös inför muntliga, och självklart var jag den som fick gå in sist av alla, så jag fick sitta där och vänta i evigheter. Men det var inget att vara nervös över egentligen. Vi fick först presentera oss själva, så jag berättade om mig själv och min familj och lite sånt, sedan ställde det frågor om vad vi tyckte om och inte tyckte om med Tanzania och så fick vi svara på frågor om de ställen vi besökt, typ Tanga och Bagamoyo. Sen va det slut. Gick helt ok bra i alla fall. Det skriftliga fick vi först skriva siffror med ord, tillexempel 275.453. Sedan skulle vi ändra från plural till singular, skriva en text om vår vistelse här i Tanzania, skriva negationer av meningar samt översätta meningar, vilka var helt ologiska. Tillexempel var en mening typ: "Mamma klipper sina tånaglar" men vi har inte fått lära oss varken var klippa heter eller tånaglar.. så, japp.. Men det gick som det gick. Kommer ändå inte få betyg på detta så det har ingen betydelse egentligen.
 
Efter proven tog vi dala-dala ner till Lushan och åt middag där eftersom vi ville fira att våra exams var över och att vår man, Simon, fyller 21 år idag. Så GRATTIS! Vi överraskade faktiskt honom imorse. Vi hade köpt massor av kakor, mars och andra godsaker gjorda av choklad. Så la vi allt i en hög, satte ljus på toppen och kallade den för en tårta. Sen gick vi till hans rum och sjöng "ja må han leva". Så frukosten idag blev super lyx! Idag efter lunch ska vi börja laga vår svenska middag. Det blev tillslut soppa med typ potatis, lök och morötter. Sen ska vi baka chokladbollar och så har några varit på Irente farm idag och köpt gott bröd och passionsfrukts juice. Så de kommer bli feeest. Ska bli intressant att se hur det går att laga maten i vårt kök här. Det är ju inte precis som man är van vid hemma. Ska ta massa bilder och lägga upp så ni får se sen!
 
Justja, nu har jag tagit ut mina flätor. Detta skedde i söndags när alla ville få en anledning till att inte plugga. Tog kanske 2 timmar totalt, så de va inte så farligt. Dock var mitt hår heeeelt crazy när flätorna var ute. Såg ut som Ronja rövardotter, E-type eller alternativt Hagrid utan skägg. Fast det jobbigaste med flätorna var när jag i måndags skulle duscha och få ut oredan i håret. Jag satt helt seriöst i över en timme i duschen med balsam i håret och försökte kamma ut det. Det gick tillslut. Så nu är jag som vanligt igen, rätt skönt faktiskt. Även fast det var rätt nice och slippa tvätta håret på typ 3 veckor, hehe. Men nu är det dags för lunch. puss på er!
 
 

Planering, Hår och Plugg

Kategori: Allmänt

Tjena!
Inte så mycket har hänt den här veckan. Dagarna har rullat på som vanligt och vi har mest förberett oss inför våra exams som vi har under nästa vecka. Vi ska ha en "Svensk måltid" under nästa vecka, då vi ska bjuda alla lärare och mamas på svensk mat. Vi har dock lite problem med att välja vad vi ska ha för mat. Det måste vara vegetariskt eftersom det är svårt att få tag i fräscht och ätbart kött här. Det måste också vara lätt att laga till många människor och vi har inte tillgång till en ugn. Utan det lagas över eld. Det lutar mot att vi lagar någon soppa och bakar chokladbollar. Men om det är någon som kommer på något bra så dela gärna med er!
Vi håller också på att planera vår tid efter praktiken. Då ska vi på safari ca 3 dagar och sen drar vi till Zanzibar och är där i ca 10 dagar. Så vi håller på att kollar vad som är billigast och smidigast samt hur vi ska ta oss från Arusha- Dar es Salam -Zanzibar. Det är en väldigt lång resa så vi kommer kanske behöva stanna en natt någonstans på vägen. Men det löser sig alltid, Hakuna Matata!   
 
Igår fyllde farmor 70 år, så Grattis igen! Så igår var det firande i vårt hus hemma i Sverige, jag passade på att ringa hem på skype medans alla var där. Så jag fick prata med hela tjocka släkten, det var super kul!
 
Det har också skett en förändring här på Campus A.. En dag var det några som gick ner till marknaden för att köpa lite grejer m.m. När de sedan kom tillbaka hit kom alla in med turban på huvudet för att sedan några sekunder senare slita av dem och... NO HAIR! De 4 hade rakat av sig allt sitt hår. Min haka låg på golvet ska jag berätta. haha! Så nu är det 6 tjejer som har rakat av sig håret! Och jag måste säga, they look Amazing! Dock skulle jag själv aldrig våga. Jag älskar mitt hår för mycket, haha!
 
I helgen ska vi nog endast fortsätta att plugga lite inför proven och så ska vi försöka få tag på Philemon så han kan ta oss till en masaiby. Men vi får väl se hur det går... Skulle vara super kul att göra det! Och på lördag nästa vecka bär det av, då lämnar vi SEKOMU och åker till våra praktikplatser. Ska bli super spännande!
 
 
My "YOLO SWAG" friends!
 
 

Tanga och mycket annat!

Kategori: Allmänt

Nu är vi hemma igen från Tanga. Helgen har varit helt fantastisk men samtidigt väldigt intressant.. Första natten bodde vi på ett hotell.. och efter det hotellet kommer jag kunna bo vart som helst. 1. Det hade inte något myggnät och de hade en fläkt över sängen som gjorde att vi inte kunde sätta upp våra egna i taket. Så jag och Hanna gjorde vår egen lilla konstruktion med hjälp av sängen, rep och en stol. Det gick bra tillslut, även fast nätet var ca 3 cm över våra näsor. 2. Det gick inte att spola på toaletten, vilket resulterade i en väldig stank i hela rummet. 3. Det gick inte att stänga toalett dörren, vilket gjorde att stanken inte höll sig inne på toaletten. 4. Det fanns möss i väggarna, vilka höll oss vakna halva natten. 5. vid ca 02.00 började ett par gräla så hela hotellet hörde. 6. kl 05.00 när vi äntligen lyckats somna började ett böneutrop. Det lät bokstavligt talat som att någon stod med en grammofon utanför vårt fönster (som förövrigt inte var av glas, utan nät) och skrek. En väldigt intressant natt om man säger så. haha. Men man kanske inte kan förvänta sig mer när hotellet kostar ca 14 kr per natt/person. Men efter detta bytte vi till ett annat hotell, som var LYX i våra ögon. De hade till och med AC!  
 
På dagarna låg vi på stranden och solade och badade och på kvällarna gick vi till en super nice restaurang som serverade stenugns bakade pizzor som var fantastiskt goda. De hade till och med chokladmousse och hemgjord glass. Det var som att vi hade kommit till himmelen. På vågen hem tog vi Afrikas motsvarighet till tuktuk, vid namn bajadji. Vi alla tryckte in oss några utav dessa och så hade förarna race om vem som kom först tillbaka till hotellet, och vi satt och sjöng på Bumpy ride låten, som förövrigt var mycket passande. Tanga är en väldigt stor stad om man jämför med de vi varit i tidigare. Faktiskt den tredje största staden i Tanzania. Så jag hade förväntat mig en storstad, men i mina ögon liknade det mest en förfallen förort till Stockholm. Det är inte precis en stad som man strosar omkring i och njuter av omgivningen direkt. MEN det fanns en supermarket, och så snackar jag om en affär som man faktiskt kan gå IN i och inte bara stå utanför som en kiosk. Och dit gick vi in och shoppade loss som galningar. De hade OST!! massvis av godis och chips, hygienartiklar och alkohol. Hanna köpte tillexempel en vodka med choklad smak för ca 16 kr. Billigt som tusan!  Så nu har vi alla ett varsitt litet stash med choklad, godis och diverse godsaker. Underbart!
 
Idag har vi fått reda på vart vi ska praktisera och vart vi ska bo någonstans. Och goda nyheter people, jag fick bo och jobba precis där jag hade önskat. Så jag, Hanna, Josefine och Anna kommer att praktisera på barnhemmet i Irente och vi kommer bo på barnhemmet också. Det ska bli sjukt kul och nu är jag taggad på att få göra något nytt. Jag trodde inte att jag hade oroat mig så mycket över praktiken och så, men idag när vi fick reda på vart vi hamnade så kändes det så himla skönt, och att jag fick det jag önskat gjorde det bara ännu bättre. De andra ska bland annat praktisera på  en skola, en skola för handikappade, en kvinnoorganisation och ett sjukhus. Det verkar som att alla är nöjda med deras platser så det är skönt!
 
Nästa vecka har vi våra examinationer som jag är lite nervös över. Det är både en muntlig del, en skriftlig del och en pjäs som vi ska spela upp.. Men jag får försöka tänka på att jag gör det här för min skull och för att jag tycker det är kul. Inte för att jag ska fortsätta plugga swahili eller jobba med det när jag kommer hem. Det kommer inte hända så mycket om jag inte klarar det eftersom att vi inte får betyg eller liknande. Så no pressure. Men det går förhoppningsvis bra.
 
Nu blev det ett väldigt långt inlägg så hoppas ni gillar att läsa haha, men här kommer lite bilder från resan:
 
Den fantastiskt goda pizzan och passionsfrukts juice:
 
Frida, jag och Anna åker badjaji(?), är som en tuktuk! Askul!
 
Hanna, Josefine och Annie i en Bajadji.
 
På rastaurangen
 
 
Såhär är det flesta afrikanska badrum konstruerade här. En duschslang mitt i badrummet, gärna nära toaletten så toapappret blir helt blött. Men vi har kommit på att det här med duschslang nära toa öppnar väldigt många dörrar till mulitasking, haha! Och den där lilla slangen bredvid toan, den har jag faktiskt börjat uppskatta nu, väldigt hygieniskt om man tänker efter. 
 
 
Detta är min och Hannas fina konstruktion på första hotellet:
 
På väg upp i bergen igen!
 
 
 
 

Tanga this weekend, woop woop!

Kategori: Allmänt

Idag har vi haft rollspel på swahili lektionen, väldigt spännande! Jag spelade ett litet skitjobbigt barn på marknaden, haha! Dagarna rullar på som vänligt här nere! Igår hade vi möte med Annette, rektorn av universitetet. Hon berättade om skolan och dess framtidsplaner, så det va kul att snacka lite med henne. En annan rolig grej är att det har kommit massvis av Tanzaniska elever hit eftersom deras termin börjar nu. Så nu är vi inte helt ensamma på campus längre. Men det är kul. Igår satt vi och snackade med typ 5 killar i vår ålder som ska börja plugga här. En av dom frågade om inte vi kunde hjälpa honom att köpa en laptop från Sverige för det var sååååå dyrt här. Tydligen kostar en dator ca 400 000 shilling, och min dator som inte ens kostade 4000 kronor, kostar 1 000 000 shilling, då tappade han hakan.. De förstår inte det här med att pengarna har olika värde i olika länder. Men det var mycket trevliga killar, om man jämför med de höga rastafari killarna i Bagamoyo, haha!   
 
På tisdag sägs det att vi ska få reda på våra praktikplatser. Det ska bli super kul att se vart man hamnar och jag hoppas verkligen jag och Hanna får barnhemmet som vi önskat! Imorgon bär det av till Tanga på en liten minisemester. Tanga ligger vid kusten så vi har hör rykten om att de har super god pizza där och en nice strand som vi kan hänga på. Så imorgon efter lunch drar vi!
 
 Innan lunch ska vi ha en liten annorlunda skoldag, vi ska nämligen få jobba med våra mamas. Alltså de som lagar maten, håller rent i området och ser till att allt funkar helt enkelt. Så det ska bli super kul att se hur dom jobbar lite.
 
Några bilder vi tog idag: Enjoy!
 
 
 
 

Tvätt och flätor

Kategori: Allmänt

Kom just ner från vår "tvättstuga". Har inte tvättat sedan Bagamoyo så nu var det behövligt! ovanför våra hus har vi som en ställning där det finns massvis med kranar där man kan stå och tvätta. Skulle dock bli mycket lättare om jag hade ett rinnande tvättmedel och inte Y3 pulver... men det får bli som det blir. Man blir ändå inte helt ren här, så är det, ständigt lite skitig. As mys! haha
 
Igår var jag nere i Lushan och flätade mitt hår. Vi hade bestämt tid kl 9, så vi gick från universitetet vid 07.30, men som förväntat här i Afrika kom hon kl 10. Men jag och Hanna hittade en bra bänk i närheten och vi satt och pratade med massa folk som gick förbi. Det var väldigt trevligt det med. Att fläta håret tog dryga 5 timmar. Det gjorde inte speciellt ont, det ända var att man fick super ont i rumpan, ryggen och nacken av att sitta på golvet i över 5 timmar. Men det överlevde jag. Efter gick jag och Hanna och åt en sen lunch på ett hotell som heter Tumaini och åt löksoppa och chapati, det var suuuuper gott!
 
 
 
 

3 Veckor i Tanzania idag.

Kategori: Allmänt

God morgon!
idag är det söndag, vilket innebär att jag skulle behöva hinna med att duscha, tvätta plugga städa vårt rum och andra nödvändiga saker, men har inte alls lust med det.. så sitter i datasalen istället. Faktum är att vi idag kanske ska och hälsa på i en Masaiby men det är fortfarande väldigt oklart, eftersom att afrikanernas förmåga att planera och passa tider inte är på topp. Vi får helt enkelt vänta och se om någon dyker upp för att hämta oss under dagen. Spännande!
Igår kväll skypade jag och Hanna med våra kära föräldrar som åt middag ihop.. Dom var tillochmed så snälla att de suktade oss med ost kuber och champagne i camen, skyrre! Vi kunde inte precis ge igen genom att säga att vi åt bönor och ris till middag.. Dock har vi det lite party här, för i fredags gick vi och drack öl på vårt ölställe. Dock kunde inte jag dricka nån öl eftersom jag då gick på antibiotika, så jag fick titta på när de andra drack öl. Vi fick också reda på att det är disco nere i Lushoto på fredagar och söndagar, så vem vet, vi kanske drar ner dit någon helg.
 
Och gissa vad, imorgon ska jag äntligen få fläta mitt hår! Eftersom att det tar så läng tid sa vår lärare att jag och hanna kan få ledigt från skolan. Nice! Undra om man kan köra den hemma i Sverige också? Så imorgon ska jag försöka få några bilder som jag kan lägga upp här så ni ser hur jag ser ut. Hanna gjorde sina igår, och tro det eller ej, men Kajsa rakade av sitt hår. Så impad att hon vågar säger jag! Jag sydde också upp en klänning som ska vara klar på tisdag, så vi får väl se om den blir fin. Lite tveksam till det faktiskt. Den kosta dock bara 25.000, vilket är ca 100 kr för både tyg och uppsyning. Så det är inte hel värden om den bli ful som stryk. haha!
 
Har dock typ inga nya bilder.. så snor en från Facebook.
 
 
 
 

Tillbaka till verkligheten

Kategori: Allmänt

Idag har jag faktiskt gått till skolan. Känner mig mycket bättre, dock fortfarande väldigt trött och svag eftersom jag knappt ätit eller sovit sen i söndags. Vi hade en super intressant kultur lektion med Phillemon, då vi diskuterade allt från jämnställdhet, droger till hur vi ser på tid. Och vi kom fram till att vi har mycket att lära av varandra. Vi i Sverige kan behöva lära sig lite av den Afrikanska vänligheten och lite hakuna matata feeling. Medan Afrika kan lära jämnställdhet och liknande från oss i Sverige. Vi pratade också om att åka och hälsa på en masai by under en dag, så vi får se när det blir!
 
Idag efter lunch såg vi något as ballt. Aporna som vi brukar se uppe i träden kom ner till vårt område precis vid vårt hus, bara några meter ifrån oss. Jag var snabb med kameran såklart, haha! Så här kommer några bilder så att en viss biolog vid namn Robban kan få nöjet att identifiera vilken sort apor dessa är, haha!
 
 
 

kul...

Kategori: Allmänt

Hej allihopa!
Tänkte bara meddela att jag och 5 andra har lyckats få matförgiftning, det är därför min uppdatering har varit urusel. Men vi känner oss på bättringsvägen nu som tur är! Vi har varit hos doktorn här på universitetet och fått antibiotika, B-vitamin och vätskeersättning. Uppdaterar mer sedan när jag lever igen, haha! Hoppas ni där hemma mår bra! Kram