mathildatanzania.blogg.se

I Augusti 2013 ska jag packa mina väskor och flytta till Tanzania och vid min sida kommer jag ha en av mina bästa vänner, Hanna. Där kommer jag plugga Swahili och praktisera på ett barnhem. På denna blogg kommer du följa mig och mitt nya liv i bergen i Tanzania, från dag 1 ända in i slutet!

En ny värld!

Kategori: Allmänt

Det känns som att jag har blivit inkastad i en helt ny värld. Vi har fått förklarat för oss att klockan inte räknas som i Sverige. I Tanzania börjar man räkna tiden varje dygn då solen går upp, alltså klockan 6. Så när klockan är 7 på morgonen för oss säger de att den är 1 på morgonen för dom eftersom då har solen varit uppe i 1 timme. Eller när vi säger att klockan är 12 säger de att klockan 6. Jag är nästan liiite i chock, hur visste jag inte detta? Men det är inte en så stor grej med klockan i Tanzania, de brukar kolla på solen för att se vad tiden är och hetsen om att komma i tid är inte alls som i Sverige.

Vår skoldag är slut för idag och nu är det heelg! Detta innebär att jag och hanna ska åka iväg till hennes landställe i Ronneby, vi ska dricka vin och äta kebab. Nu ska vi kolla på simon som dansar (ser typ ut som när jag dansade när jag var 12 framför spegeln) askul!

Vilken dag

Kategori: Allmänt

Hej!
Fy vilken dag det har varit idag! Vi har haft en föreläsare, han heter Peder och är 77 år och har bott i Afrika i 20 år. Han berättade om hela hans liv, gud vilket liv han haft. Han talade om allt från att han bevittnat mord mitt på gatan men ingen gjorde något eller brydde sig, hur de flesta flickor i skolor han jobbat på har blivit våldtagna och att de hade tur om det bara skett en gång, hur han brottades med känslan av att inte känna att han hörde hemma någonstans, hans frus död, hans relation till hans söner och självmords och mordplaner. Det slutade med att alla runt bordet satt med tårarna rinnandes, inklusive Peder själv. Hans historia gjorde oss alla helt matta och massvis med frågor och tankar tog över våra huvuden. Det som är så skönt är att vi har varandra vi kan prata med, ventilera våra huvuden och bearbeta allt vi lär oss och allt vi får ,och kommer få, uppleva.

Nog med det tunga. Vi hade idrott idag, superkul, vi paddlade kanot och pw/joggade. Och gissa vad!? Mitt visum har kommit, och det är beviljat woop woop! Jag kommer nu in i landet, yeah! Ett steg närmare Tanzania! Men nu ska jag döda harskranken i mitt rum och sedan sova som en stock! God natt!

Hakuna matata! - Inga bekymmer!

Kategori: Allmänt

Hejsan!
Vårt internet har legat nere sedan igår eftermiddag så jag är inte död eller något. Vi har dock haft lite abstinens.. Kan ju iof vara bra att vänja av sig inför Tanzania kanske.

Vi har just kommit hem från en liten utflykt med skolans minibuss. Vi åkte in till Växjö och åt middag vid vattnet och badade!
Tidigare idag har vi övat på låten vi ska sjunga på bröllopet. Vi ska vara super avancerade med massa stämmor och grejer, Kajsa är nämligen asbra på sånt så hon styr upp det där! Men det bästa idag måste varit själva bussresan, 8 brudar i en buss och jävligt bra musik kan ju inte bli nått annat än kul!

Hade möte med Susanne (en lärare) idag, vi pratade om mitt projektarbete. Funderar på att använda utdrag från min dagbok jag ska skriva i Tanzania och här, eller också göra en Scrapbook av alla bilder och sånt från resan! Får suga lite på den karamellen. Nu tänkte vi kolla på Nyckeln till Frihet.
Kramis

Uppdatera mig!

Kategori: Allmänt

Vi har väldigt fina postfack här på skolan. Så skriv gärna brev till mig så jag får uppdatering om livet hemma plus att jag får hämta lite fina brev ! Hihi Adressen är:

S:t Sigfrids Folkhögskola
Mathilda Backman
Kronoberg
352 63 Växjö

Jumapili - Söndag

Kategori: Allmänt

Hejhej!

Vi var precis och åt lunch, måste påpeka att maten här är suveränt god här, dom lagar allt från grunden med kravmärkta och närodlade råvaror. Inte precis som skolmaten man är van vid.

Igår hade vi en skitkul kväll inne i Växjö! Vi åkte in redan vid 16 eftersom det var den sista bussen in till Växjö.... Men vi käkade middag på en restaurang i samma stuk som typ O'learys och drack drinkar. Sedan gick vi till en pub som heter Deluxe och fortsatte prata och dricka, kvällen avslutade vi på en nattklubb vid namn LL, där fick vi en goodiebag med till min lycka min favorit hair dust och en VS hudkräm. Mycket skratt och härligheter, en dunderkväll helt enkelt! Idag har vi legat i solen och chillat och nu är det dags för lite plugg!

Helgen är här!

Kategori: Allmänt

Tjena!
Nu är det heeelg, woop woop! Det firades med att vi hyrde skolans kanoter och gav oss ut på en tur på dryga 2 timmar, det var jätte mysigt, vi paddlade i små kanaler med massa näckrosor och under låga broar. Vi stannade även vid en liten ö och badade! Efter det samlades vi i det stora köket och lagade egen pizza och hade fredagsmys med två filmer. Måste säga att vi har det så roligt och hela klassen är så underbar, det känns som vi känt varandra i evigheter fast vi inte varit här i en vecka ens, så Tanzania kommer nog gå som smort!

Imorgon är det lördag vilket innebär att vi ska in till storstan aka. Växjö. Vi ska äta middag och sedan ut och daaansa. Men nu är jag sjukligt trött, god natt!

Habari gani?

Kategori: Allmänt

Hamjambo!
Idag har vi haft finbesök, det är nämligen tjej från förra årets kurs här idag. Så hon har berättat om allt och givit oss massvis av tips, medan vi har bombat henne med frågor! Asbra!

Vi har också fått våra brev iväg skickade så vi kan få våra visum, så det är skönt att ha det gjort! Nu är det bara att hoppas att allt går som det ska, det kan nämligen lätt bli krångel när det gäller detta.

Jag mår föresten mkt bättre idag, febern är för det mesta borta, men nu har halsontet tagit över, det är dock bättre än feber. Vi har också bestämt att vi ska ut och parta på lördag, se vad Växjö har att erbjuda lixom! Haha

Vi fick reda på en super rolig nyhet idag också, vi har blivit inbjudna till ett bröllop nere i Tanzania. Det är inte vilket bröllop som helst, utan Annette, skolans rektors son. Vi har också fått en förfrågan om vi vill sjunga "en vänlig grönska" på bröllopet. Annette är nämligen uppvuxen med en svensk mamma, så det ska bli jätte spännande. Inte för att jag kan sjunga, men det bryr sig nog ingen om. Så nu återstår bara en fråga, vad ska jag ha på mig?..

Under kvällen har vi mest pratat och skrattat. Har även hunnit med att plugga och pratat med min fina bror. OCH även, städat mitt rum!! Och jag har inte ens vart här i en vecka, nu är ni väl stolta mamma och pappa? Haha
God natt på er!! :)

!

Kategori: Allmänt

Vi har också fått upp den klassiska "din mamma jobbar inte här" lappen, fast a la Swahili vis! Så nu gäller det att diska ordentligt! ;)

Hujambo!

Kategori: Allmänt

Hej!
Idag har jag inte gjort så mkt, de andra va på utflykt för att upptäcka Småland men jag stannade hemma och kurerade mig ist. När rektorn fick höra att jag var sjuk skickade han hit skolsköterskan på "hembesök" med Alvedon, halstabletter m.m. Det var minsann första gången jag var med om det!
Nu på kvällen har vi kollat på film, out of Africa, super bra film faktiskt! Och Ida hade bakat supergoda muffins, muums!
Nu blire sängen, sov så gott!

Aug. 20, 2013

Kategori: Allmänt

Hej!
Första som Växjö har att erbjuda är magkatarr, feber och halsont. MEN, det stoppar inte mig.
Vi hade vår första Swahili lektion idag, och det känns verkligen som den där första engelska lektionen i lågstadiet. Alltså lära sig alla frukter, siffror och presentera sig. Men än så länge är det super kul! Vi har faktiskt gjort ngt sjukt smart, vi har satt upp lappar på massa saker i huset och skrivit vad de heter på Swahili, tex. Toalett, så måste man säga ordet innan man går in på toan.haha

På kvällen hade vi grillkväll vid vattnet, super mys! ( förutom att en tjej tappade sin telefon i vattnet..) nu sitter vi och spelar TP(a la Swahili) men ska dra mig in på mitt rum och knarka lite Alvedon och sova bort min feber!
God natt på er!

Nöff

Kategori: Allmänt

Föresten, jag har fått nya grannar!

God natt!

Kategori: Allmänt

Gokväll!
Efter mötet drog vi på oss löpar dojjorna och gick till Ica för lite inhandling av mat, vi får en del av målen av skolan men under vardagar måste vi laga middag själv och helger även frukost. Så jag handlade bla. Gröt, nudlar, keso och avokado, mjukost, knäckebröd, ja lite smått och gott! Det är drygt 3 km dit så perfekt att få lite gratis motion( dock dör händerna påvägen hem med tunga kassar). Under kvällen har vi suttit och pratat och snackat lite Swahili, haha. Så första dagen är nu över och jag ska försöka få lite sömn. Frukost imorron är vid 7.30-8.00, nice!
God natt och kramar!

Framme!

Kategori: Allmänt

Framme och installerad i Växsjö! Vi bor i ett hus som kallas Björkö, här är det 8 rum och gemensamt kök och badrum. I vårt hus bor det bara Tanzania folk så det är super kul! Vi ska strax på kvälls fika och info möte i matsalen. Har fotat mitt rum lite, men det kommer mer bilder på huset senare.
Kraam!

First page of a new chapter

Kategori: Allmänt

God morgon!
Nu bär det iväg. Jag, hanna och en till tjej från stockholm, Emelie, sitter nu på tåget påväg mot tre veckor i Växjsö! Känns superkul, spännande och asbra men samtidigt lite ledsamt att säga hejdå till sitt vanliga liv i Stockholm. Kommer sakna många, men det är i utbyte mot så mycket nya erfarenhet och lärdomar om både mig själv och annat! Kommer börja skriva här mycket mer nu så ni vet vad jag har för mig!
Nu blire frulle! Kram