mathildatanzania.blogg.se

I Augusti 2013 ska jag packa mina väskor och flytta till Tanzania och vid min sida kommer jag ha en av mina bästa vänner, Hanna. Där kommer jag plugga Swahili och praktisera på ett barnhem. På denna blogg kommer du följa mig och mitt nya liv i bergen i Tanzania, från dag 1 ända in i slutet!

Bagamoyo

Kategori: Allmänt

Nu är vi tillbaka i Lushoto igen, och det känns som att komma hem! Rätt skönt att vara tillbaka till bergen och den svala luften faktiskt. Vi har vart på en mini semester till Bagamoyo som ligger vid kusten. Vi åkte i onsdags morgon klockan 5 på morgonen, och vi var framme i Bagamoyo vid lunch. Och jäklar vilken värme om man jämför med här uppe i bergen. Tror det var rund 30 grader och man kan ju inte ha några lätta kläder på sig, så det blev mycket svett! På dagarna var vi på marknaden, kollade runt i byn och låg på stranden. Och guuud va skönt det var att ligga på stranden och sola och bada med en kall öl i handen. Det behövdes, så nu har vi laddat upp batterierna till ett tag framöver.
 
På kvällarna var det festivalen som gällde. Det var massor av uppträdanden, allt från sång, dans, akrobatik och teater. Bakom scenen fanns det en Beach Bar där det spelades reggaemusik och höga rastafari killar dansade loss. Vi hade skitkul och dansade med dom och satt på stranden och pratade och drack öl. Vi åt middag på en restaurang som heter Poa Poa flera gånger, de hade super god mat! Lite mer blandad mat, inte bara ris, bönor, linser eller ugali utan goda pizzor, pastor och jag åt potatismos, hur gott som helst, mumus! Men nu är vi tillbaka till ris, bönor och linser. Men det är helt okej det med.
 
Imorgon ska vi ner till lushan tänkte vi, och jag och hanna ska kanske fläta vårt hår om vi hittar nått bra ställe. Och på måndag är det skola som vanligt ingen. Den svenska tjejen som gifte sig förra veckan ska börja i vår swahili klass eftersom hon måste lära sig swahili också, så det ska bli superkul att få träffa henne lite mer! Nu ska jag klä på mig mycket kläder för jag fryyyser. Vi låg på stranden hela dagen igår och brände mig lite så har solfrossa nu.. brrr! Hoppas alla har det bra hemma! puss och kram
 
 
 
 

Guide över SEKOMU!

Kategori: Allmänt

Då var första skoldagen avklarad! På förmiddagen hade vi Swahili och efter lunch hade vi Historia. Det var väldigt intressant att höra om den Afrikanska historian eftersom vi i svenska skolor inte pratar så mycket om just det. Idag på lunchen satt vi och snackade vid våra rum och vi fick syn på apor som hängde i träden precis vid vårt hus, as häftigt! VI hör ju dom typ hela tiden men har inte sett någon vid vårt hus tidigare, så vi fick ett litet wow moment.
 
Vi fick idag reda på att vi ska åka till Bagamojo redan på onsdag och stanna till lördag. Just nu är det en nationell rastafari festival som pågår där som ska vara sjukt kul att besöka. Så dit ska vi och hänga med alla rastafari människor. haha! Är taggad till 1000 på det alltså. Och vi ska åka lokalbuss dit, så det kommer bli intressent och se hur det går. Det är hyfsat långt dit i alla fall, det ligger bara en bit ifrån Dar es Salam vilket är Tanzanias största stad. Så denna vecka blir kort, bara två dagar skola. Men vi kommer ju få öva massa Swahili när vi är där, så det är ju också en del av undervisningen.
 
Var ju och växlade in pengar i Korogwe, och här är pengar super lite värda. Alltså 2000 shilling är ca 4 kronor så om man växlar in några hundra kronor kan ni ju tänka er vilken sedelbunt man får. Man känner sig super rik, haha!
Tänkte lägga upp lite bilder från universitetområdet, så ni får se hur vi bor här på förfrågan från min moder.
 
Det här är datorsalen samt där vi har haft våra lektioner. Så här sitter jag just nu och bloggar litegranna!
 
 
Detta är igår kväll när vi skulle sova. Sova under myggnät är faktiskt rätt mysigt! (Där ser ni lite tvätt som är upphängd också, haha)
 
 
Detta är matsalen, uppe till vänster ser ni också en bit av vårt hus!
 
 
Inuti matsalen, så här äter vi  alla våra måltider som dukas upp på bordet längst bort i rummet. Här brukar vi även hänga när vi inte har något annat för oss, typ som igår när vi satt här och spelade kort.
 
 
Här är vattentunnan, eller vad man ska kalla det.. Det är i alla fall här man fyller på sina vattenflaskor med drickbart vatten.
 
 
In till höger går man in till vårt rum, så detta är vår lilla "korridor" eller vad man ska kalla det. Här hänger vi väldigt mycket!
 
 
Vårt badrum! Till vänster är det en duschslang så man kan duscha också! Det är inte heller något fönster, utan bara ett nät och lite tyg över.
 
Rummet utifrån (: Längst in till vänster där, där har vi våra kläder.
 
 
Utsikten från vårt rum, väldigt fint enligt mig! Nere i vänster hörn ser ni lite av matsalen. Och det stora huset till höger i bilden är huvudbyggnaden där tex. receptionen och datorsalen ligger. I bakgrunden av bilden ser ni ett stort hus som är lite orange, det är den nyaste byggnaden med aula och lite klassrum.
 
Lite pengar sådär!
 
 
 
 
 

Bröllop a la Tanzania!

Kategori: Allmänt

Igår var det bröllop! Det var inte riktigt som jag förväntat mig, jag trodde att alla skulle go bananas och dansa och sjunga. Men faktum var att det var väldigt formellt. Det var vår rektors son som gifte sig med en svensk tjej från lund. Först åkte vi till kyrkan som låg nere i Lushoto, Strax efter 11 började själva ceremonin, den höll på i ca 2,5-3 timmar. I början var det flera biskopar som skulle snacka, eftersom att pappan till Emmanuel(Han som gifte sig) är biskop så var alla landets biskopar där, samt den förra presidenten, Svenska ambassadören och lite annat folk som verkade viktiga. Och det var mycket skratt och rop när de predikade om något jag inte riktigt förstod. Sedan började själva bröllopceremonin då bruden och brudgummen bytte ringar, sa sina löften, blev välsignade av alla biskopar och massa annat. Sedan var det fotograferings stund, då fick alla viktiga människor gå upp till altaret och ta fotto med brudparet. Det var även typ 5-6 körer från hela landet där, så det var jätte fin musik. Barnen från blindskolan i Irente sjöng också en svensk sång som de tränat in, jätte gulligt!
 
Mottagningen hölls på Campus B där det hade ställts upp massvis av tält som fylldes med solar på rad. Och det var på dessa alla blev placerade och skulle sitta under hela tiden. Under middagen fick alla gå och hämta mat och sitta och äta med tallriken i knät, lite ovanligt men det funkade rätt bra ändå. Till mat fick vi först en kött soppa som var väldigt god. Huvudrätten bestod av ris, friterad potatis, en köttgryta, någon banan gryta och hela fisk bitar som såg mindre smakliga ut. Sättet att ge sina presenter är lite annorlunda från Sverige. Man får gå fram till brudparet som är i centrum av allt och dansa fram med sitt paket, haha, låter väldigt skumt men det var väldigt kul. Så vi dansade fram vår present och framträdde vår låt vi hade övat in. Det är bara att hoppas på att det inte lär förjävligt, haha! Strax efter det gick vi hem till vårt campus A, och snackade lite. Jag pratade även med mamma och pappa på skype, vilket var väldigt trevligt!
 
Idag är det Söndag och vår första helt lediga dag här på universitetet. Vädret är inte speciellt bra, har duggat lite och är fuktigt och kallt, så sitter här med mina raggsockar. Efter lunchen kanske vi ska ta och gå ner till Lushoto, men får se hur det blir. Det tar trotts allt mer än en timme att gå antar vi. Imorgon börjar även Swahili lektionerna, hittills har vi ju bara haft semester och gjort massa roliga saker. Så nu börjar det på riktigt!
 
 
Detta är på mottagningen, någonstans där framme är det säkert någon som håller tal.
 
Vackra brudparet på mottagningen
 
Utanför kyrkan
 
Jag och Anna innan ceremonin
 
Me and Hannis
 
The gang utanför kyrkan
 
Tälten dör mottagningen hölls:
 
 
 

Röda fötter!

Kategori: Allmänt

ohyeah, idag har vi gått 2 mil till ett vattenfall. Och då snackar vi inte strosa i Stockholm i 2 mil, utan klättra i berg 2 mil. Sjukt jobbigt men så värt, för vattenfallet var superfint och likaså vägen dit. Så nu vill inte mina ben gå en meter till haha! Vi såg flera djur, bland annat både vuxna och bäbis kameleonter, apor, och andra fina ödlor och insekter. Vi fick lite sällskap tillbaka av några skolflickor som tyckte vi var as roliga för dom skrattade åt oss hela tiden av någon anledning. Det är sån skillnad på här och Stockholm. Här hälsar alla på en och välkomnar en in. Jag vet inte hur många gånger jag har sagt, Hujambo eller Habari? eller Mambo. Det är så man uppför sig här och det är så mysigt och man blir faktiskt lite gladare när man får en hälsning och ett stort leende på det. Vi svenskar är lite torra på det sättet, haha! När vi kom hem var man lagom död i benen och när man tog av sig skorna fick man en big suprise, fötterna var HELT röda eftersom vägarna här är av röd jord. Mycket spännande! Och det går inte bort när man duschar, har försökt skrubba, men icke...
 
Imorgon är det dags för bröllop, wihoo! Det kommer en buss och hämtar upp oss kl 9, så innan dess ska vi hinna äta och göra oss fina. Så det blir lite tidigare uppstigning imorgon.
 
 
 
 
 
 

Buss i Tanzania!

Kategori: Allmänt

Idag har vi varit i en näraliggande stad som heter Korogwe som ligger ca 2 timmar bort. Och vi tog oss inte dit på vilket ätt som helst, utan vi åkte LOKALbuss!! Det var en upplevelse må jag säga. För det första finns det inga busshållsplatser eller bestämda tider då bussen ska gå. Utan bussen åker när det är tillräckligt många som vill åka och man vinkar längs vägen så stannar bussen så man kan hoppa på. Det är inte heller några speciella bussar till utseendet utan alla bussar ser olika ut och det står inte vart dess destination är. Ganska oklart i mina ögon. Och det här med att en buss skulle kunna bli full och vissa kanske får vänta på nästa, det existerar inte här! Utan om alla säten är fulla hittar man närmaste knä och slår sig ner där, tillslut är det folk som får hänga ut genom dörren, galet. Så i en buss med typ 20 säten är det typ tredubbla antalet människor i. Så SL kanske inte är så dåliga i alla fall, haha! På vägen hem igen stannade vi i Lushoto och gick på marknaden lite och jag hittade en jätte fin kanga, vilket är som ett tygstycke som man kan använda till väldigt mycket, men framförallt används det som kjol, så man knyter det runt höfterna.
 
Igår gick vi och spelade basket med massor av tjejer som bor bara en bit här ifrån. Det var sjukt kul, och vi spelade i kanske 2 timmar. Men oj va jobbigt det är att springa här uppe i bergen, vi är ju nästan 2000 meter uppe i luften så luften är ju mycket tunnare, vilket märks tydligt! De fick syn på vår kamera och min iphone och tyckte det va såååå kul med att ta fotton, så de blev helt hysteriska och tog typ 100 fotton med min mobil haha! Det är häftigt att man kan kommunicera med varandra fast vi endast kan ett par ord av samma språk. Men ändå kunde vi dela in oss i lag och lösa konflikter i matchen och liknande, med endast kroppsspråk.  
 
Igår senare på kvällen satt jag och Märit och skrev i våra dagböcker och man hör alltid massvis med fågelkvitter och läten från andra djur från skogen precis bakom vårt hus . Men igår hörde vi aporna!! och det lär som de var bara 20 meter ifrån oss, det var sjukt häftigt att höra! Och senare på kvällen fick vi vårt första strömavbrott.. Det blev helt mörkt överallt! Så alla gick omkring med sina pannlampor, såg sjukt kul ut! haha! Nu är det strax mat, puss på er!  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Irente day!

Kategori: Allmänt

Idag har vi åkt på en tripp till Irente området där vi har hälsat på en blind skola, ett barnhem, skola för funktionshindrade, Irente farm och Irente view Point. Super fint!! Jag skulle gärna göra min praktik på barnhemmet, där var barnen mellan 0-3 år. På Irente farm åt vi lunch, det var så himla gott, vi fick mörkt bröd(!!!!!!) gjort på råg, ost (som inte går att få tag på här), marmelader, färskost, massa grönsaker, färsk passionsfruktsjuice OCH smör vilket man inte heller använder här. Så det var värsta lyxen!
 
Naturen här uppe i bergen är så annorlunda än naturen nere. Här är det regnskog och rikligt med växter och djur och vi kan höra aporna från skogen över vårt hus på kvällarna jämfört med den natur vi såg på bussresan påvägen hit. Där var det mesta man såg uttorkade majs odlingar, enstaka träd och buskar och gräset sönderbränt av solen. Temperaturen är helt olika också, här är det otroligt kallt på nätterna, (på mornar och kvällar också för den delen) men väldigt varm på dagarna. Nere i landet är det otrolig hetta hela dygnet. Det känns nästan som att det är två helt olika länder man befinner sig i. Men måste säga att jag tycker om vädret här, värmen är rätt behaglig och inte helt kvävande. Dock skulle det inte skada om det var några grader kallare på kvällarna, haha!
 
Senare idag ska vi gå bort till campus B och spela basket med några tanzaniska tjejer som några träffade igår, ska bli super kul. KWAHERINI!
 
 
 

Lite mer att läsa kanske?

Kategori: Allmänt

Tänkte bara skriva de andras bloggar så de som inte får nog av bara min blogg kan läsa lite mer om vad vi har för oss! :)

Fridas: www.fridaitanzania.blogg.se
Hanna: www.hannadrartillafrika.blogg.se
Jossan och Anna: www.annaojosefine.blogg.se
Emelie: www.girafftaxi.blogg.se

Nu ska vi lägga oss i sängen och snacka skit och mysa lite. Ikväll får vi sovsällskap av Märit och Frida, så det kommer bli trångt och varmt och skönt! God Natt! :)

Mambo? - Läget?

Kategori: Allmänt

Sitter och myser på min nya favoritplats, vilket är utanför vårat rum då man ser ut över hela berget och universitetet,  och äter passionsfrukt. Idag har vi åkt ner till Lushoto Town (Universitetet ligger lite högre upp i berget än själva byn). Där har vi växlat in pengar, köpt kontantkort, hälsat på ett dagis/flickskola/barnhem, sååååååå söta barn. Vill ta med ett hem, haha! Kollade på marknaden också, den var super häftig, människor överallt som säljer allt mellan himmel och jord. Jag och Hanna köpte en hink med passionsfrukt. Den kostade 4.000 shilling, vilket motsvarar 16 kronor, så det är inte precis dyrt. Men här är passionsfrukten inte torkad som den är hemma, utan färsk. Så inuti är den vit och den smakar inte surt och syrligt som den gör hemma utan är söt, supergod! En annan sak som är annorlunda från hemma är att äggen inte har en gul gula, utan gulan är vit, haha! Vet inte varför dock.. OCH apelsinerna är gröna och inte gul/orangea. Nu ska jag trixa med mitt nya simkort och försöka få det att fungera. Hörs senare!      
 
 
 
 
 

This time is precious

Kategori: Allmänt

 
HEJ! Befinner mig just nu i Afrikat, närmare bestämt i Lushoto som ligger uppe i Usambarabergen. Resan var lååång, Arlanda - Kairo - Adis Abeba - Kilimanjaro - Lushoto. Resan började igår vid 4 tiden då jag, mamma och pappa satte oss i bilen påväg mot Arlanda. Väl där mötte jag upp alla mina fina kurskamrater och sa farväl till mammsen och pappsen. Kl 8 gick flyget, och innan det hann vi äta lite middag och kolla i taxfreen. Första flyget var super segt, det var från Stockholm till Adis Abeba med ett stopp i Kario där vi var i ca 1 timme utan att få lämna planet. Framme i Adis Abeba satte vi oss och spelade kort på golvet i väntan på nästa flyg, vilket verkade vara intressant för många, då vi fick en publik som stod och kolla på oss... På Kilimanjaros flygplats väntade en av våra lärare, Philimon, på oss och vi och all vårt bagage lastades in i en hyfsat liten buss. Och vilken bussresa, jag kunde inte göra annat än att sitta och titta ut genom fönstret under de 6 timmar vi åkte. Längst vägarna såg vi kvinnor som bar stora vatten och frukt hinkar på huvudet, gamla förfallna hus där familjer bor med ganska imponerande trädgårdar om man jämför med husen. Barn som sprang och lekte i vägkanten, fårahedar som vallar sina får och getter till en plats där inte allt gräs är sönderbränt av solen, en massai som vandrar i sin ensamhet eller en hel familj på en motorcykel. När vi sedan kommit fram till bergsfoten började de super obehagliga vägarna upp i berget. Vägarna är bara några meter bred och det är stup rakt ner, och man kan ju säga att hastigheten var ju 100x så snabb än om jag skulle kört. Det tog ca 1 timme att köra upp till Lushoto från bergsfoten och under hela denna tid var det kolsvart, eftersom vid 6.30 går solen ner och man kan inte se mer än några meter framför sig. Vi kom fram till universitetet vid 8 tiden och direkt serverades middagen, vilket var ris med flera olika grytor. En med kött och de andra med typ linser, rötter och diverse grönsaker. Jag och Hanna delar rum så vi gjorde oss iordning och fixade allt eftersom kl 10 stängs elen av, så då kan man inte tex ladda mobilen eller ha lampor tända. Så då blev det till att använda pannlamporna. Imorse när jag vaknade och klev ut genom dörren blev jag helt fascinerad, vilken utsikt! Helt otroligt, kommer nog aldrig kunna vänja mig vid den.  Under dagen idag har vi blivit visade runt universitetsområdet och träffat massvis med människor som jobbar här. Efter middagen ikväll planerar vi att gå en sväng allihopa med våra lärare till den närmsta byn härifrån. Ska bli kul att se. På lördag är det bröllop och vi ska sjunga.. tydligen kommer det ca 800 gäster och en av de är presidenten... tror jag kommer dö. Som tur är ska vi inte sjunga i kyrkan under själva ceremonin utan efter på mottagningen. pjuuuh! Finns så sjukt mycket att skriva om, men nu ska jag sätta mig utanför och njuta lite av utskiten. Puss och Kram
(Internet är såå otroligt segt så det går super långsamt att ladda upp bilder just nu, fortsätter igen senare!)    

Sista helgen med sekten!

Kategori: Allmänt

Idag är det söndag och jag har inte gjort ett skit, super skönt! Men under kvällen hade jag tänkt att jag ska börja packa ihop alla mina grejer eftersom vi åker härifrån på tisdag förmiddag. Dom här tre veckorna har gått så himla fort, känns som vi kom igår. Så tisdag till lördag, då vi åker, spenderas hemma i Stockholm då jag bland annat ska träffa familj och vänner!

I fredags var vi inne i Växjö på Deluxe och drack öl och kollade på Sverige-Irland på svartvit TV eftersom Annie och två andra musikare spelade där, dom var jätte duktiga! Igår lagade vi alla Tacos och sedan hade jag, Jossan och Hanna en liten sleepover i jossans rum med massvis med dans och skratt! Ses i Stockholm!

En vanlig dag, typ!

Kategori: Allmänt

Just nu är vårt kök invaderat av alla i vår klass, trångt och mysigt haha!
Idag har det varit en helt vanlig dag här på internatet, vilket innebär att klockan är ställd på 07.00 ( eller kl 1 enligt Tanzanias tid) kl 7.30 är det frukost i matsalen vilket oftast betyder havre eller mannagryns gröt och kanske ett ägg. Klockan 8.30 börjar första lektionen. Här på st Sigfrids är en lektion 40 minuter, men ibland har man dubbla lektioner i ett ämne. Men för mig är detta väldigt lyxigt eftersom jag är van vid 3 timmar långa föreläsningar. Klockan 10.00 varje dag är det "fika" alltså kaffe och en smörgås typ. Sedan fortsätter lektionerna fram till lunch kl 12.40. Dagen slutar sedan runt klockan 15.00. På kvällarna pluggar vi, kollar på hemska Afrika filmer eller bara har allmänt roligt.

Igår lagade Simon Chapati som man äter i Tanzania vilket är typ som stekta bröd med en röra som kan innehålla tex lök, bönor, tomat och liknande. Det var supergott faktiskt! Det är det, tsm med ugali, som är som en tjock majsgröt som är en av det vanligaste rätterna där nere.

Jag har införskaffat en regnponcho, eftersom det är en liten regnperiod i november när vi är där kan det vara bra att ha en! Den är ju smidig eftersom man kan ha en väska under ponchon också, asbra! Nu ska vi strax upp på kvälls fika i matsalen! Bye bye

 

 

 

Sep. 01, 2013

Kategori: Allmänt

Nu är vi tillbaka från Ronneby igen. Helgen har varit super mysig! Vi var på bio i fredags, i lördags var vi ute på Hannas landställe och på kvällen åt vi middag och satt och drack vin med hennes farmor och farfar, det var jätte trevligt! På kvällen drog vi ut till en nattklubb, som visade sig ha stängt för ett år sedan när vi kom dit! Så vi hängde i baren med 45 +:are och drog sedan till parken och red på en trähäst med två Ronneby killar mer i vår egen ålder. På väg hem blev det deeptalk och pizza, så kvällen blev inte så dum ändå!
Idag var vi på Ronnebys loppis som är varje söndag, så där strosade vi omkring och kikade. Jag hittade 3 whisky glas och så hittade jag en väldigt fin old school och inbunden version av brott och straff 1&2. Hanna köpte ett par skor och shotglas. Så några kap gjorde vi allt.

Imorgon är det en ny vecka, också den sista hela vecka vi tillbringar här! Tiden har verkligen bara flugit iväg och på tisdag nästa vecka sitter vi på ett tåg påväg upp mot Stockholm igen, galet!
Imorgon ska jag och Hanna hålla i dagens Swahililektion, det ska bli superkul! Berättar mer om det imorgon! Nu ska jag läsa ut min bok och sedan sova!